Je bent hier > Home > Tips & Tricks > Info_voor_keepers_en_keepers_trainers
Monday 11 December 2017
> aanmelden
> registreren

> over ons
> contact    > sitemap    > nieuwsbrief
> zoeken
Partners
Tips & Tricks voor keepers en keeperstrainers
Info voor keepers en (keepers)trainers

Beste keeper, trainer of voetballiefhebber.

De doelman vormt in het dagelijks voetbal meer dan een bijrolletje. Via deze website willen wij de nodige aandacht schenken aan het keepersvak.

Daarom is deze website gemaakt door doelmannen met passie voor het keepersvak voor doelmannen die eenzelfde microbe te pakken hebben.

Door het feit dat de doelman vroeger werd aanzien als het lelijke eendje dat niet goed genoeg kon voetballen en dan maar tussen de palen belandde, zijn wij vanuit onze ervaring en gevoel gaan nadenken over dit item. Wij stellen wel vast de doelmannen meer zijn dan alleen maar het elfde mannetje op het veld. Als we kijken hoe de doelman de laatste 20 jaar gevolueerd is tot een volwaardig meevoetballende speler in deze teamsport, kunnen we niet meer op dezelfde manier spreken over de specifieke vaardigheden van de doelman als pakweg 10 jaar geleden.

Meer en meer zien we jonge keepertjes die met passie aan hun opdracht beginnen omdat ze juist meer mogen dan een doorsnee spelertje. Door het feit dat je als doelman ook de bal mag vangen met de handen, maar ook nog actief in het spel betrokken kan worden omwille van voetballende kwaliteiten , voelen deze gastjes zich vaak beter in hun sas. Koppel dit nog aan het nodige talent en je hebt een goede basis om het ver te schoppen als doelman.

Wij beschouwen de doelman dus al langer niet meer als 2e rangsvoetballer omdat hij juist polyvalenter dient te zijn dan zijn collega spelers. Mits de nodige aandacht voor het keeperswerk en een goede begeleiding zullen minder doelmannen afhaken oor het er echt om gaat. Daarom is het belang van een goede keepertrainer en specifieke trainingsoefeningen onontbeerlijk voor dit succes. De meeste clubs hebben nog niet echt door dat je ook doelmannen dient te begeleiden in hun groeiproces en hun daarin ook volledig in dient te steunen. Kennis van het keepersvak is dus een noodzaak als je doelmannen op een degelijke manier wil vormen. Niet enkel een balletje werpen of trappen is voldoende.
Idealiter is een ervaringsrijke doelman goed geplaatst om deze rol in een club in te nemen. Op hoger niveau zal ook de didactische keuze van materiaal en oefenstof noodzakelijk zijn/worden. Via deze website willen we toch iedereen de kans geven om zich op welke manier dan ook voor te bereiden om doelmannen beter te maken. Omdat de moderne doelman ook goed moet kunnen meevoetballen is in de oefenstof ook aandacht besteed aan het meevoetballen.

Niet enkel het doel leeghouden is nu belangrijk, al blijft dit de hoofddoelstelling bij wedstrijdvormen. Dit wil echter niet zeggen dat je dan een goede doelman hebt. Ook techniek, cordinatie en kracht vormen een belangrijke driehoek waaraan voldoende aandacht dient besteed. Accenten van deze driehoek dienen dan ook in de specifieke oefenstof voor doelmannen opgenomen te worden.

Via deze website trachten we voldoende aandacht te besteden aan de doelman zelf en zijn specifieke vaardigheden. Uiteraard is een globale visie/filosofie van het keepersvak een voorwaarde alvorens te beginnen praten over hoe, wat , wanneer ,

Door het volgen van een aantal clinics kan je een beeld vormen van hoe je de doelman wil opleiden begeleiden en sturen. Uit de verschillende clinics die wij bijwoonden, hebben wij een eigen visie ontwikkeld, die moet aansluiten op het opleidingsniveau dat wij voor ogen hebben met onze doelmannen.

Het is echter aan iedereen zelf om te bepalen in hoeverre je hierop wil aansluiten.

Verder wensen we alle doelmannen en (keeper)trainers veel plezier bij het bekijken van onze website

En vergeet niet : 1 Goede save maakt geen goede keeper van je evenals een fout ook geen slechte keeper van je maakt.

Meer trainingsinfo:
* ProKeepers visie mbt het keepersvak
* De ideale positie bij schoten op doel
* Het bepalen van je doelvlak
* Visuele bepaling van het doelvlak
* Positioneren van de doelman bij vrije trappen en corners tegen
* De coach en zijn doelman
* Hulpmiddelen bij het geven van trainingen
* Wedstrijdopwarming
* Wedstrijdanalyse


Share