Je bent hier > Home > Tips & Tricks > Onderhoud_keepershandschoenen
Monday 11 December 2017
> aanmelden
> registreren

> over ons
> contact    > sitemap    > nieuwsbrief
> zoeken
Partners
Tips & Tricks voor keepers en keeperstrainers
Onderhoud keepershandschoenen

                             
Beste keepers,
Beste ouders,

Een optimaal onderhoud van keepershandschoenen is belangrijk voor de duurzaamheid en effectiviteit (grip) van de keepershandschoenen.
De binnenzijde (handpalm) van de keepershandschoen bestaat uit een foam wat een natuurproduct is. Hoe beter deze foam (qua grip) hoe minder lang deze (jammer genoeg) meegaat. Je dient dus voor jezelf te beslissen wat je verhouding prijs-grip-duurzaamheid factor is.
Als je je aan een aantal eenvoudige "regels" houdt gaan de keepershandschoenen (veel) langer mee en zullen de eigenschappen bewaart blijven.

Hoeveel handschoenen per seizoen?
We gaan uit van een doorsnee regime waarbij je 2 trainingsdagen hebt (waarvan 1 keeperstraining) en 1 wedstrijd.  Normaal gezien kom je met 3 paar handschoenen toe op een gans voetbalseizoen.  Bij de keuze van wedstrijdhandschoenen, kies je best voor kwaliteit in een duurdere klasse.  Trainingshandschoenen kies je naargelang het budget dat je wil spenderen (eventueel met een financiële tussenkomt van jouw voetbalclub).
Handschoenen die onder het zand zitten verslijten sneller en het zand wordt steeds lastiger weg te spoelen. Om deze reden gebruik je voor de training een aparte set handschoenen. De handschoenen die je van de club krijgt zijn alleen voor de wedstrijden.

De wedstrijdhandschoenen van vorig seizoen kan je hergebruiken om de trainingen in de zomervoorbereiding mee te starten tot en met eind augustus.  Wegens de droge velden in de zomer zullen de handschoenen sneller verslijten  daarom is het ideaal om handschoenen die nog in prima staat zijn te (her)gebruiken. Je dient dan maar 1 nieuw paar wedstrijdhandschoenen en training/opwarmingshandschoenen te voorzien.  De wedstrijdhandschoenen enkel gebruiken voor de wedstrijden.  Deze gaan normaal gezien wel een heel voetbalseizoen mee.
In de winterstop koop je eventueel een 2e paar trainingshandschoenen om de trainingen verder af te werken in combinatie met de vorige trainingshandschoenen indien de kwaliteit nog voldoende is.Kies de juiste maat
De juiste maat keepershandschoenen kopen bepaalt mee de levensduur van de keepershandschoenen.    Kies de juiste maat. In ieder geval niet te klein. Te kleine keepershandschoenen kunnen voor scheuren in de naden zorgen en je loopt eveneens de kans dat ze harder laat slijten.


Uittrekken van de handschoenen
Vermijd bij het uitrekken van de handschoen dat je al je kracht op de vingertoppen plaatst.  Zo gaan de toppen sneller afslijten.  De ideale manier om de handschoen uit te trekken is de handschoen met de handpalm op je borst te plaatsen, sluiting los te maken en dan je hand rustig uit de keepershandschoen te trekken.


Het onderhouden van je keepershandschoenen: waar moet je aan denken?

1: Houd je keepershandschoenen vochtig
Het belangrijkste voor een lange levensduur van je keepershandschoenen is het vochtig houden van je keepershandschoenen.  Niet alleen verbetert het iets nat houden van je handschoenen de grip op een bal, maar daarnaast merk je dat de foam veel langer meegaat. Keepershandschoenen onderhouden valt en staat bij deze basisregel.

2: Droog je keepershandschoenen nooit op een verwarmingselement

Wanneer je de handschoenen te vochtig hebt gemaakt kan je gewoon het overtollige vocht eruit knijpen. Houdt er wel rekening mee dat je niet gaat wringen, want dan beschadig je mogelijk de naden. Je moet je handschoenen nooit drogen in een droogkast of op de verwarming. De keepershandschoenen blijven het beste wanneer ze vochtig zijn.

3: Gebruik een aparte set keepershandschoenen voor de wedstrijd en de training
Zoals reeds eerder aangegeven bij de rubriek ‘handschoenen per seizoen’ voorzie je best 3 paar handschoenen.  Eén paar voor de keepers- en ploegtrainingen, één paar voor de opwarming en één paar voor de wedstrijden

4: Maak gebruik van een handschoenentasje voor keepershandschoenen
Mijn keepershandschoenen ruim ik altijd op in een handschoenentasje. Eerst even schoon maken en vochtig houden en vervolgens opruimen. Hierdoor zijn ze altijd klaar wanneer ik ze de volgende training op wedstrijd uit de voetbaltas haal.

5: Bij langdurig niet gebruiken – handschoenen van elkaar halen
Ga je de keepershandschoenen gedurende een lange periode niet gebruiken, bijvoorbeeld tijdens de zomerstop, zorg er dan voor dat je handschoenen van elkaar af liggen. Hierdoor voorkom je dat de foam van de twee handschoenen aan elkaar gaat plakken. Uiteraard is de kans hierop kleiner wanneer de handschoenen vochtig zijn.


Voor elke match en/of training
Maak de handschoenen nat (terwijl je ze aan hebt) voor elke training en elke match door ze ongeveer 5 seconden onder de douche te houden.  Hierdoor verbeterd de grip en vermind de slijtage verminderd.
In de winter liefst vochtig maken met warm/lauw water, om koude handen te voorkomen.  
Maak een vuist om zo het meeste water uit de handschoenen te doen.


Terug proper maken na elke training en match
Maak je keepershandschoenen altijd schoon na iedere wedstrijd en training. Hoe eerder hoe beter. Bij ieder bal- en natuurlijk ook veldcontact zullen kleine steentjes,modder, vuil etc zich aan de handschoen hechten. Dit verzwakt de binnenkant van de keepershandschoen. 

Bij het inkomen van de kleedkamer, leg je de handschoenen in de douche. Nadat je zelf klaar bent om douche in te gaan maak je de neem je handschoenen eerst en maak deze proper alvorens jezelf te wassen. Houd de handschoenen onder het warme water en laat het water op de binnenkant stromen.  Wrijf over de binnenkant (foam) van de handschoen en je zal zien dat deze terug witter wordt. Doe dit niet alleen op de handpalm maar doe ook je vingers van de handschoenen zodat ook deze terug wit worden.

De buitenkant van de handschoenen en de polssluiting ook proper maken zodat de handschoenen helemaal zo goed als nieuw worden.  De handschoenen bij mekaar nijpen en het overtollige water uitknijpen.  Niet wringen met de handschoenen om beschadiging te voorkomen.

Leg de handschoenen even opzij en zo kan je jezelf wassen.  
Nadat je zelf gewassen bent de handschoenen meenemen en op de bank leggen.  Rol de keepershandschoenen in een handdoek om het overtollige water op te laten nemen en stop ze in de handschoenentas  Leg deze bovenaan in je sportzak. Wanneer je thuiskomt en je sportzak opendoet, dan kom je als eerste de handschoenen tegen.  

Laat de handschoenen nooit Leg de handschoenen te drogen op een wasrek of een vlakke ondergrond met de handpalm altijd naar boven! Niet ophangen om te drogen (door het gebruik van wasknijpers beschadig je de handschoenen) en zeker nooit in de droogtrommel om te drogen of een verwarmingselement drogen (radiator, verwarmingsketel, …)

Als keeper vraag je om respect  maar heb zelf ook respect voor al je materiaal!

Kort samengevat:
•    Kies de juist maat van keepershandschoenen
•    Voorzie 3 paar keepershandschoenen per seizoen
•    Handschoenen nooit vuil achterlaten
•    Handschoenen zeker niet in de wasmachine steken
•    Handschoenen zeker niet op een verwarmingselement laten drogen


***

Heb je zelf nog tips, reacties, … laat het ons zeker weten via ons contactformulier.
 


Share